הונדרטוואסר

הצייר - מלך בעל חמשת העורות -[1928 – 2000]

האומן הונדרטוואסר, נולד בווינה  ב – 15 בדצמבר 1928 לאם יהודייה ואב קתולי. שמו המקורי היה פרידריך סטוואסר (Friedrich Stowasser); סטו בצ'כית פירושו "מאה", ובהתאם לזאת שינה קידומת זו בשנת 1949 להונדרט "מאה" בגרמנית ואת שמו הפרטי, שינה לפרידנסרייך – "ממלכת השלום" או בתרגום חלופי – "בעל שלווה רבה". בנוסף נהג לכנות את עצמו Regentag (יום גשום) ו-Dunkelbunt (צבעוני חשוך) וכן היאקו-סוי (Hyaku-Sui) – תרגום שמו ליפנית. Regentag היה שמה של ספינתו האישית, אותה בנה בעצמו ובה הפליג רבות.

הוא החל ליצור לקראת סוף שנות ה-40. תערוכתו הראשונה הוצגה בווינה בשנת 1952 מאז, הציג מאות תערוכות במוזיאונים בכל רחבי העולם, בין השאר בתל אביב.

בשנת 1948, למד שלושה חודשים באקדמיה לאמנות יפה של וינה; זוהי השכלתו הרשמית היחידה. ניסיון נוסף ללמוד, הפעם בבית הספר הלאומי הגבוה לאמנויות יפות בפריס, נכשל ופרש לאחר יום לימודים בודד.

ב-1972, נפגש לראשונה עם תושב וינה הישראלי יורם הראל, אשר הפך לידידו האישי ולאחר מותו – למנהל עזבונו ולמנכ"ל קרן הונדרטוואסר בווינה. יורם הראל, גם מלווה את החוויה המיוחדת של הנצחת פועלו – מסריו ויצירותיו במשרדנו – שיתוף פעולה יוצא דופן – המחבר אומנות, סביבה, איכות חיים, זכויות האזרח משפט ועשיית צדק למען הבודד והחברה.

מאז שצייר את הספירלה הראשונה שלו בשנת  1953  בסטודיו של ידידו רנה ברו, גיבש את השקפת עולמו ואת הזיקה שלו למציאות החיצונית. לדידו, יש לאדם 5 עורות : האפידרמיס הטבעי שלו, בגדיו, ביתו, סביבתו החברתית והעור הפלנטרי הקשור בגורל הביוספרה – באיכות האוויר שאנו נושמים, במצבה של קליפת כדור הארץ שבתוכה אנו חוסים וממנה אנו ניזונים.

הונדרטוואסר האדריכל, תיעב קו גיאומטרי ישר ("כליו של השטן", כך כינה אותם). בבנייניו, קשה למצוא קו ישר. בנוסף, היה חסיד של צבעוניות, טבע ואינדיבידואליות. בנייניו, אשר אין האחד דומה למשנהו, משופעים בצבעים עזים, צורות הרמוניות המזכירות יצורים חיים, צמחייה מסיבית ושלל המצאות מקוריות. רוח וקו חשיבה שונה זה, הוא נר לרגלי עו"ד תומר אברהמי, אשר מנסה בעשייתו להיות שונה ולהפוך את הבלתי אפשרי לאפשרי.

הונדרטוואסר טען, שאדריכלות מודרנית, אינה יכולה בשום אופן להיחשב כאמנות ובתים, יש לעצב לפי המנטליות וחוש האסתטיקה של דייריהם העתידיים.

בשנת 1972 , פרסם מניפסט הקרוי "זכות החלון שלך – חובת העץ שלך", בו הטיף לקדם דיור איכותי יותר, שלכל אדם השוכר דירה, צריכה להיות הזכות, לצבוע ולקשט את הקיר החיצוני שמסביב לחלונו, כך שניתן יהיה לראות מרחוק את האינדיבידואליות של הדייר…."רק מי שחושב באופן יצירתי ישרוד בעולם הזה ובעולם הבא"… כתב. רוח זו, מדייקת את העשייה המשפטית במשרדנו – עשיית צדק ושמירה על קיום החוק מתוך ראייה מרחבית ויצירתית, המאפשרת פתרונות והסכמים, מתוך חשיבה אחרת תוך הקפדה רבה ותשומת לב לאנשים ולפרטים.

הוא חש חיבה לעובש – המופיע על בניינים עתיקים וראה בו מטאפורה לכוחו היצירתי של הטבע, שאין להילחם בו ואשר מוסיף חן לבניין…. "למרבה הצער" כתב … "תהליך הבנייה מסתיים, ברגע שהדייר נכנס לדירתו החדשה. רגע זה צריך למעשה להוות את תחילת הבנייה"…. כמה מצורות האדריכלות האהובות עליו, נמצאו בשכונות מצוקה בפרברי הערים, כיוון ש"העניים נאלצים לבנות את בתיהם בכל אשר ידם משגת"…..אמונתו היא, ש"כל אחד צריך ליצור אדריכלות משלו ולבנות מה שהוא רוצה, עם נוצות, עשב או נייר, אפילו אם הבית מתמוטט"…הוא ביקש להרגיע את התושבים ולעורר בהם תשוקה, לתבוע את "זכויות החלון" שלהם על ידי צידוד גלוי בסגולה הדקורטיבית של האדריכלות. מתוך אמונותיו, תרם גם לפרויקט ייעור הנגב בישראל.

בד בבד עם עיסוקו זה, הוא צייר ידוע שם. עבודותיו, מגלמות את רגישותו כמו ספר פתוח של הגורל. הן מתרגמות את האינטואיציה שלו לתמונות, שבהן באים לידי ביטוי כיוונים עיקריים של חשיבתו, פעילותו וחזונו החברתי. יש בם, זעקה של תקווה ביופי – תנאי שאין בלתו, להתפתחות האדם ובעטיו, מביא לניצחונו הסופי של היופי הטהור על פני הכיעור המזהם.

ציוריו המרהיבים, המוצגים במשרדנו, נראים במבט ראשון ילדותיים למדי. סגנונו כונה (בנימה בלתי-ביקורתית) "כבד, פרימיטיבי ומיושן". בציוריו כבבנייניו, השתמש בצבעים עזים (בעיקר בשבעת צבעי הקשת) ובקווים עבים ובלתי-ישרים. הוא היה "קולוריסט"; לצבעים בציוריו, חשיבות לא-פחותה מזו של הצורות. הונדרטוואסר, נחשב למעצב מוכר. בין השאר עיצב בגדים, כרזות, מטבעות ודגלים . דגל שעיצב בשנת 1978 היה דגל שלום למזרח תיכון – על רקע לבן – מגן דוד כחול מרחף מעל חצי סהר ירוק. קנצלר אוסטריה דאז ב. קרייסקי, שלח את ההצעה למנהיגי האזור ואלה דחו אותה. שמעון פרס אמר להונדרטוואסר, שהוא "רותם את העגלה לפני הסוסים"…. הדגל הידוע ביותר הוא דגל הקורו, דגלה האלטרנטיבי של ניו זילנד, אותו העניק לתושבי המדינה לאחר שקיבל אזרחות ניו – זילנדית בשנת 1983 .

הונדרטוואסר, הנחיל לעולם באומנותו, דרך מרתקת לא רק לשרוד אלא לחיות! לחיות יותר טוב. הוא ראה את העולם כציור יפהפה. כנגד הטכנולוגיה הדוהרת ללא רחם, הוא מציע תרופה פשוטה ובטוחה : אושרו הנצחי של היופי. עלינו, מוטלת המשימה לגלותו. ביצירותיו, הותיר בנו מפתח לגלותו כל העת. הכול יוצא מתוך האומנות הנתפסת בעיניו כמכלול פוטנציאל היצירתיות האנושית ושב אליה.

הונדרטוואסר נפטר בלב ים מדום לב בעת הפלגה על הספינה "המלכה אליזבת השנייה" בדרכו מניו זילנד לאירופה ונקבר בלב הטבע בניו זילנד.

משרדנו, גאה להיות נציג של כבוד לאיש, לאומן, לתפיסותיו, אמונותיו, יצירותיו ומורשתו לעולם, מתוך הזדהות יתרה בעשייה משפטית משלבת ערכים ורוח, משביחה חיים ומייפה אותם.